Доцент Атанас Мангъров от началото на пандемията е в опозиция на

...
Доцент Атанас Мангъров от началото на пандемията е в опозиция на
Коментари Харесай

Доц.Мангъров: Ръст няма! Ето как ни лъжат за бройката от Щаба:

Доцент Атанас Мангъров от началото на пандемията е в съпротива на Оперативния щаб за битка с ковид и постоянно влиза в спор със експертите там. Началникът на Първо Детско поделение към СБАЛИПБ „ Проф.Иван Киров “ за следващ път коментира рекордния брой случаи на позитивни за ковид пациенти, който имаме в последните няколко дни:

436 са новодиагностицираните при направени 5431 PCR теста.

Тоест, малко над 8% от тестваните са инфектирани, демонстрират данните в Националната осведомителна система. На какво се дължи този растеж и задава ли се втора вълна на болестта в България, от TrafficNews потърсиха за коментар доц. доктор. Атанас Мангъров.

– Доц. Мангъров, на какво се дължи този растеж на новозаразените с COVID-19?

– Няма никакъв ръст . Вчера са направени 5431 проби, от които позитивни са 436, или 8%. На 19 юли тази година са направени 2003 проби, позитивни са 196  от тях, т.е. 9.8%. Процентът тогава е бил по-висок. Ако на 19 юли бяха направени 5431 проби, щеше да има над 460 позитивни. На 26 юли са направени 2161 проби, позитивни са 189, т.е. 8.7%. Ако на 26 юли бяха направени 5431 проби, щяха да намерят към 440 позитивни. На 3 август са направени 1491 проби, от които 119 са позитивни, т.е. 8%. Ако на 3 август бяха направени  5431 проби, щяха да намерят тъкмо 436 позитивни. Нищо по-различно няма сега. Нещата се движат по този начин от края на март в едно и също процентно съответствие. През април сме стигали и до 11-12 %. Колкото повече проби се вършат, толкоз повече позитивни се откриват. Още повече, зависи къде се вършат тези проби. Никой не споделя дали тези случаи са нови, или това са проби на хора, приети в болница или сложени под карантина. Няколко пъти от Щаба се изпуснаха, че това не са нови хора, а са към този момент диагностицирани. И е извънредно подмолно и неопределено показване на информацията.

Освен това тези 436 индивида от през вчерашния ден не са заболели, това са позитивни проби. Днес спрямо през вчерашния ден болните в интензивните браншове са с двама по-малко. Виждам това, което е в нашата болница – три четвърти от приетите в болница не са заболели, те са позитивни, само че избират да стоят под наблюдаване. Хората, които са същински заболели в интензивните браншове, са еднакъв брой – от 30 и няколко до 60 и няколко.

Не разбирам за какво се прави цялото това нещо. Ако задачата е ние да играем по същата свирка като в Испания, във Англия – добре, ще го създадем. Като изследваме повече, ще намерим повече позитивни. Във Англия през вчерашния ден са направени 500 000 теста. Ако тук бяха направени толкоз, щяхме да имаме 40 000 позитивни. Само че ние няма по какъв начин да създадем толкоз доста проби.

– Но редица европейски страни регистрират нарастване на болните и вкарват нови ограничаващи ограничения.

– Завишението на болните процентно си е както тук. А другояче за затварянето – там няма медицински проблем. Ако продължаваме по този метод, няма да се учудя след 1-2 седмици да кажат: Хайде да се затворим, тъй като намираме доста позитивни. Но процентът е еднакъв от началото до момента. Движи се в тези граници – 4-5 до 7-8 %. Понякога по-малко, от време на време – повече, като доста зависи къде се вършат. Освен това никой не споделя какъв брой от позитивните проби са на хора без никакви признаци. Което също е доста неточно показване  на информацията. На учениците да вземем за пример в голямата част от случаите им няма нищо. Тоест, не се споделя на какъв брой от позитивните им няма нищо, какъв брой имат признаци, поради които са в болница. В момента в болница са към 900 души. Но в този момент за един болен Касата заплаща 1200 лв. и всяка болница е подготвена да одобри всеки. А същински болните в реанимациите са почти едно и също число.

– Когато отвориха детските градини, нямаше проблем, не се откриваха доста инфектирани деца. От началото на образователната година обаче всеки ден се оповестява за случаи в учебните заведения. Защо се получи това?

– Защото се търсят и се изследват. Ако тръгнат да изследват водачите на рейсове, продавачките в магазините, ще намират същото нещо. Имам възприятието, че задачата е да се покаже какъв брой доста възпитаници ще се разболеят, когато тръгнат на учебно заведение.

– Защо, с каква цел се прави това?

– Не знам, не мога да схвана. Броят на болните в интензивните браншове е еднакъв. Удвоиха цената на клиничната пътека и надлежно се удвои броят на приетите в болница. Но тези, които са същински заболели, тяхното число е едно и също. В учебните заведения е същото. Крайно време е да се разбере, че COVID-19 при децата протича леко, даже незабележимо. И няма никакъв смисъл да се търсят инфектирани деца. Ако търсим, ще намерим.   Но да тръгнем да търсим и измежду служителите на реда, и измежду всички, които поддържат връзка с доста хора, ще намерим. Вирусът, рано или късно, ще мине през цялото население. Тази работа ще спре, когато той премине през 70 на 100 от популацията – това сакрално число. И е хубаво първо да мине през младите, здрави и мощни хора, тъй като те и да се заразят, няма да им се случи нищо неприятно. Само че ние сега просто ловим бройки. Какъв е смисълът да се изследват възпитаници, които най-вече да имат някакви грипоподобни признаци, нищо повече. И да се плашим.

В Словения махнаха маските в учебните заведения. Те да не са по-глупави от нас? Да носиш маска в учебно заведение е все едно да пушиш цигари с филтър, с цел да пазиш близките от цигарения пушек. Когато всички са в стаята, дишат един и същи въздух, аерозолите са на всички места. Същото нещо става, когато са в коридора. На едното място са с маски, на другото – без. Колкото филтърът на цигарата пази от никотина, толкоз и маската прави това. Ние този пушек го виждаме, до момента в който микроаерозолите, които носят вируса, не ги виждаме. Защото те са по-ситни от цигарения пушек, в случай че мога да се изразя нагледно.

– Очаквате ли втора вълна у нас, за каквато към този момент се приказва в Европа?

– Не знам по какъв начин е в другите страни, само че ние не сме имали и първа вълна. Процентното съответствие сред направени проби и позитивни резултати е почти едно и също от април до момента. Ако стартираме да изследваме не както през днешния ден 5400, а 10 800 души, ще намираме два пъти повече позитивни. Ако желаеме да се плашим, това е прекрасен метод да се уплашим. Ако желаеме да се затворим, ще се затворим, никой няма да може да ни спре. Обаче тези страни, които бяха най-затворените, които бяха маскирани до ушите, те сега оповестяват за най-вече случаи. Защото вършат най-вече проби. В Испания ги глобяваха, вкарваха ги в пандиза, в този момент от няколко дни Мадрид е затворен. Във Англия – същата работа. Ограниченията не са методът да се бори човек с тази респираторна зараза. Някой да приказва през днешния ден за Швеция? Никой не приказва. Защото имат малко нови позитивни и малко хора сега умират. Виждате, че не се чува нищо за Швеция. Преди всяка заран от Щаба ронеха сълзи за ситуацията там и бяха доста загрижени.

– Това значи ли, че в Швеция по-голяма част от популацията към този момент е преболедувало?

– Най-вероятно. Факт е, че там имат малко нови позитивни и малко смъртни случаи. За разлика от другите страни, които бяха доста заключени и доста маскирани.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР